aaarss

Openbare verlichting

Infrastructuur

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 30
infrastructuur@nevele.be

Eandis en gemeente Nevele kiezen resoluut voor straatverlichting met leds

Bij de aanleg van nieuwe openbare verlichting, bijvoorbeeld bij nieuwe verkavelingen of heraangelegde straten, gaat Eandis voortaan bijna uitsluitend ledverlichting plaatsen. Sinds kort voldoet de technologie immers aan de juiste technische en economische voorwaarden. Steden en gemeenten in het werkgebied van Eandis kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van 34 verschillende ledverlichtingstoestellen. De komende jaren zullen de leds almaar vaker in het straatbeeld opduiken.

Iedereen weet dat ledlampjes voor thuis ultrazuinig zijn. Voor openbare ledverlichting geldt dat ook, met potentieel forse energiebesparingen van 10 % voor een drukke gemeenteweg tot zelfs 50 % voor een fietspad. Maar hier spelen nog heel wat andere factoren mee. Zo moet een ledlamp voor openbare ledverlichting minstens 60 000 branduren meegaan en voldoen aan een lange reeks technische normen, zoals op het vlak van lichtstroom en -kleur. Bij ledverlichting gelden ook andere uitbatingsregels. Zo kan een defecte ledlamp niet worden vervangen, maar moet meestal meteen een nieuw armatuur worden geplaatst. De keuze van de lichtsterkte moet ook meteen juist zijn: vervangen door een sterkere lamp gaat niet, ledlampjes toevoegen in dezelfde armatuur ook niet. Leds gaan langer mee, maar de armaturen moeten wel regelmatig worden gereinigd. Ook daarmee moet Eandis dus rekening houden. Ten slotte moet ook de verhouding tussen kostprijs en energie-efficiëntie goed zitten. In tegenstelling tot klassieke lampen kosten en verbruiken leds meer naarmate ze meer licht moeten geven. De evolutie van leds bij openbare verlichting werd de voorbije vijf jaar uitgebreid opgevolgd en onderzocht door Eandis, dat ook zeer actief was in het vastleggen van de juiste technische normen.

Nieuw wapen in de efficiëntiestrijd

Eandis staat in voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de openbare verlichting in 234 steden en gemeenten in Vlaanderen, goed voor meer dan 840 000 lampen. Het openbaar verlichtingspark (kosten)efficiënter, milieuvriendelijker en energiezuiniger maken, is een topprioriteit. Om steden en gemeenten daarbij te begeleiden, ontwikkelde Eandis verschillende studietrajecten, zoals masterplans voor openbare verlichting. Ook Nevele laat een masterplan opstellen voor haar openbare verlichting. Hierin worden keuzen genomen over dimmen en doven en wordt een programma opgesteld om lichtmasten in slechte staat te vervangen of te verwijderen.

Het gemeentebestuur heeft al een aantal dossiers goedgekeurd om straatverlichting met leds te plaatsen. Er zijn er zelfs al geplaatst.

Zo bevinden zich al:

  • twee lichtmasten aan de nieuwe ingang van het containerpark in Landegem;
  • vijftien lichtmasten in de verkaveling Vierhekkens in Landegem.

Zijn besteld :

  • 15 lichtmasten voor Poesele n.a.v. de dorpskernvernieuwing + 5 stuks voor de nieuwe parking in de Paepestraat;
  • 10 lichtmasten en 5 gevelarmaturen voor Landegemdorp n.a.v. de omgevingswerking aan het kerkplein;
  • 15 lichtmasten voor de Renaat de Rudderstraat n.a.v. het ondergronds aanleggen van netten t.g.v. het verwijderen van het oude bovengrondse kopernet.

Downloads: