aaarss

Open Monumentendag

Cultuur

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 76
cultuurdienst@nevele.be

Open Monumentendag, dat is naar goede gewoonte weer een hele dag unieke monumenten bezoeken en meedoen aan allerlei interessante activiteiten op honderden verschillende locaties in heel Vlaanderen.

Op zondag 9 september 2018 is het weer zo ver! In deze editie plaatsen we deelgemeente Vosselare in de kijker. Voor het eerst wordt er ook samengewerkt met Deinze. Er is een gemeenschappelijke gratis brochure met een bewegwijzerde fietsroute. Deze loopt langs de opengestelde monumenten en verbindt kasteel Ooidonk met het kasteel van Vosselare.

De monumenten zijn open van 10.00 tot 18.00 uur. Er wordt niet gegidst tussen 12.00 en 14.00 uur. In Vosselare kan je deze locaties bezoeken:

Pastoorshoek (Lagestraat 3)

Het huis Pastoorshoek is een landelijke burgerwoning. Het werd gebouwd als rentenierswoning in 1874. De verschillende bewoners waren eerder welstellend: grondeigenaar, schepen, rentenier, ...
De woning werd met liefde gerestaureerd door de huidige bewoners Rudi en Marianne, met behoud van veel authentieke elementen. Vroeger stonden twee 18de eeuwse boerenhuizen achter deze woning (die er later tegenaan werd gebouwd). De tuin is ingericht als een ecologische tuin.
Gidsen leiden je rond in het huis en vertellen je meer over zijn vroegere bewoners.

De ijskelder van het kasteel van Vosselare

Ijskelders zijn primitieve koelkasten van uit overgrootvaders tijd. Het waren slechts enkele bevoorrechten die zich een ijskelder op hun domein konden veroorloven. In de winter werd er ijs gezaagd uit de vijver en het werd daarna bewaard in de ijskelder.
Het is een indrukwekkend kunstwerk, dat van vakmanschap getuigt. Boven de kelder bevindt zich een beplante heuvel. Vandaar heb je een fraai uitzicht op het gerenoveerde kasteel, de bijgebouwen van architect Minard en het park.
Gidsen vertellen je over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners.

Parochiekerk Sint-Eligius

De kerk werd in 1940 opgeblazen en heropgebouwd in 1952. Zowel de kerk als de toren kunnen worden bezocht en de loopbruggen boven de koepels van de kerk kunnen worden beklommen! Voor dat laatste moet er wel op voorhand worden gereserveerd via www.landvannevele.com.Gidsen vertellen over de geschiedenis van de kerk.

Meer info:
www.openmonumentendag.be
www.landvannevele.com
www.uitinhetmeetjesland.be