aaarss

Folklore (reuzen)

Cultuur

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 76
cultuurdienst@nevele.be

Nevele telt vijf reuzen: Wouter van Nevele, Johanna van Beveren, Gust van Kerrebroek, Mie van De Kouter en Margriet Van de Voordestraat.

Weetjes over Wouter van Nevele en Johanna van Beveren

1. eigenaar: Feestcomité Niet Versagen

2. contactpersoon: Feestcomité Niet Versagen, Filip Vervaeke, tel. 09 371 51 12, f.vervaeke@skynet.be

3. Grootte en gewicht
Wouter Van Nevele : 3,25 m - 40 kg;
Johanna Van Beveren : 3,20 m - 35 kg

4. Het zijn gedragen reuzen

5. Aantal begeleidende personen: voor beide reuzen zijn samen vijf personen nodig.

reuzen

6. Geschiedenis van de reuzen
De twee Nevelse reuzen hebben historische namen uit de 13de eeuw. Toen was Everard Radulf heer van Nevele en ook burggraaf van Kortrijk. De heren van Nevele bezaten heel wat eigendom en renten in het Kortrijkse. Everard Radulf was gehuwd met Johanna van Béthune. Het edel paar kreeg in 1274 een zoon die ze Wouter heetten. Hij ging de geschiedenis in als heer van Nevele en burggraaf van Kortrijk. Wouter van Nevele huwde met Johanna van Beveren.  Ze was de dochter van Diederik, burggraaf van Diksmuide en heer van Beveren-Waas, en van Margareta de Brienne. Zowel Wouter van Nevele als zijn vrouw Johanna van Beveren blijven als reuzen vereeuwigd in de gemeente Nevele. Wouter deed zijn plechtige intrede op Pinksteren (Sinksen) 1956. Johanna vervoegde hem in 1957. Tijdens de Sinksenoptocht op 9 juni 1957 huwden ze in Nevele in aanwezigheid van getuigen mevrouw Arthur Dias, mevrouw Médard De Neve, de heren Adhemar De Pauw, burgemeester en Médard De Neve, voorzitter van het feestcomité. Ook de reuzen van Deinze en Brugge waren van de partij op de huwelijksplechtigheid. De reuzen haalden regelmatig het regionale nieuws in De Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Het Volk en Het Laatste Nieuws.

7. Enkele technische gegevens:
Wouter van Nevele
Wouter is 3,25 meter hoog, heeft een omtrek van 2,60 meter en weegt 40 kg.
Hij is gekleed in wapenrok met maliënkolder, een mantel in donkerrode stof gevoerd met blauwe zijde. Aan een gordel is een zwaard bevestigd en op de borst prijkt zijn familiewapen: een schild bestaande uit een zilveren veld met rood kruis. Dit wapen ontvingen de Heren van Nevele uit handen van de Graaf van Vlaanderen voor hun verdiensten tijdens de eerste kruistocht. Op zijn hoofd draagt Wouter een helm.

Johanna van Beveren
Johanna is 3,20 meter hoog, heeft een omtrek van 2,40 meter en weegt 35 kg. Johanna draagt een rok in blauw fluweel en een kleed met borststuk 'Coll de sall' in lichtblauw en geborduurd met zilveren versiersels en medaillons. Ze tooit zich met een ketting met medaillon en op het hoofd draagt ze een kroon versierd met witte zijde.

8. Ontwerpers van de reuzen
De hoofden en handen zijn vervaardigd uit beschilderd hout door Médard De Cloet. Het bovenlichaam is uit aluminium vervaardigd en het onderlichaam uit vlechtwerk. De kleren zijn ontworpen en vervaardigd door het huis Médard De Neve-Baele.

9. Diverse info
Beide reuzen zijn in het bezit van een reuzen-eenzelvigheidskaart en een reuzen-trouwboek.

Weetjes over Gust van Kerrebroek en Mie van de Kouter

1. eigenaar: feestcomité Niet Versagen

2. contactpersoon: Feestcomité Niet Versagen, Filip Vervaeke, tel. 09 371 51 12, f.vervaeke@skynet.be

3. Grootte en gewicht van de reuzen
Gust van Kerrebroek : 3.30 m - 30 kg
Mie van de Kouter : 3,40 m - 30 kg

4. Het zijn gedragen reuzen

5. Aantal begeleidende personen: per reus zijn twee personen nodig

reuzenkerrebroek

6. Geschiedenis van de reuzen
Gust van Kerrebroek werd in 1981 gemaakt naar het voorbeeld van de honderdjarige Gust De Maegt, een eenvoudige arbeider van de wijk Kerrebroek in Nevele. Mie van de Kouter zag in 1995 het levenslicht ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Kerrebroekfeesten in Nevele.

7. Ontwerpers van de reuzen
geraamte: aluminiumconstructie Hertoge;
hoofd: kunstkeramieker Achiel Pauwels;
kapsel en kostumering: kunstenares Denyse Van Doosselaer

Weetjes over reuzin Margriet van de Voordestraat

1. Eigenaar: Buurtcomité Voordestraat

2. Contactpersoon: Buurtcomité Voordestraat, Marc Van Doorselaer, tel. 09 371 59 72, mavado@skynet.be

3. Aantal begeleidende personen: minimum drie personen.

4. Geschiedenis van de reuzin
Margriet Van de Voordestraat werd in 2008 gemaakt naar de fysionomie van de honderdjarige Margaretha Van Loocke. De reuzin werd gedoopt ter gelegenheid van een volksfeest ter ere van Margaretha die op 22 november 2008 honderd jaar werd. De doop had plaats op 23 november 2008. Margaretha overleed op 19 maart 2009.

margriet

5. Enkele technische gegevens
Margriet is 3,70 meter hoog, heeft een omtrek van 3,20 meter en weegt 50 kg. Het geraamte van de reuzin is opgebouwd uit lichte, doch sterke materialen. Een kegelvormig geraamte vormt het lichaam, flexibele metaalbuizen volgespoten met piepschuim vormen de armen. Hoofd en handen zijn gemaakt van gekauwd papier (papier maché). Voor de kledij werd gekozen voor een zwarte rok met knopen en strik en een bloes met kantversiering en manchetten. De reuzin draagt een ovalen camé rond de hals en heeft een bloem (margriet) in de rechterhand. Aan de linkerarm draagt ze een handtas. De reuzin draagt ook een bril. Een ingenieus systeem stelt de drager in staat het hoofd te doen draaien, wat een verrassend effect heeft.

6. Idee, ontwerp, uitvoering en medewerking
Robert Bockaert, Johan Cornelis, Julien De Baets, Sabine Dejan, Cecilia Jonckheere, Ignace Neerman, Bea Van De Velde, Marc Van Doorselaer, Marcel Van Yperen.

7. Diverse info
De reuzin is in het bezit van een identiteitskaart (= een kopie in A3-formaat van de identiteitskaart van Margaretha Van Loocke).