aaarss

Herdenking WO I (2014-2018)

Communicatie

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 15/17
communicatie@nevele.be
image002
Klik om te vergroten

2014-2018 herinneringen aan 100 jaar Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland

Het herdenkingsprogramma brengt het rijke oorlogsverleden in de regio onder de aandacht door tal van activiteiten. Onder impuls van COMEET werken de 13 Meetjeslandse gemeenten en talrijke verenigingen een breed en gevarieerd aanbod uit met onder meer tentoonstellingen over het dagelijkse leven tijdens de bezetting, wandel -en fietstochten langs stille getuigen, lezingen van en over lokale figuren, …

Op de website www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be vindt u niet alleen het volledige activiteitenprogramma terug, maar ook  toeristische informatie en historische achtergrond. COMEET maakt ook een programmabrochure met alle activiteiten rond de herdenking.

De bevrijding 1918-2018

De colonne van de bevrijding 1918-2018
Eind september 1918 lanceerde het Belgische leger samen met de Britten en de Fransen het eindoffensief om België te bevrijden. Een groot deel van West-Vlaanderen werd in de strijd betrokken, duizenden soldaten en burgers lieten hierbij het leven. Ongeveer een derde van alle (40.000) gesneuvelde Belgische soldaten kwam om het leven tijdens het bevrijdingsoffensief. Op 10 november stond het leger na lange uitputtende gevechten voor de poorten van de stad Gent toen er uiteindelijk het verlossende bevel kwam: "Wapenstilstand, morgen om 11 uur."

De bevrijding 1918-2018 wil het bevrijdingsoffensief onder de aandacht brengen met een historische evocatie bestaande uit een colonne Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918. In hun zog volgt een karavaan materiaal zoals veldkeukens, transportwagens, kanonnen, e.a.  Deze historische colonne trekt van maandag 13 augustus 2018 tot en met zondag 19 augustus 2018 dwars door Vlaanderen langsheen diverse slagvelden uit het bevrijdingsoffensief, van Lo-Reninge via Torhout tot in Deinze.

Op zondag 19 augustus 2018 trekt deze karavaan ook door Nevele en doet daarbij (onder voorbehoud van wijzigingen) volgende straten aan: Veldestraat, Kouterslag, Hansbekestraat, Olmweg, Maalderijstraat, Grote Heirenthoek, Brouwerijstraat, Landegemdorp, Kerkstraat, Moorstraat, Landegemstraat, Moerstraat en via de Damstraat naar het grondgebied van Deinze.

Onthulling monument voor de gesneuvelden
Bij de poging om het Schipdonckkanaal bij Landegem over te steken tijdens het bevrijdingsoffensief lieten tussen 20 oktober en 2 november 1918 210 Belgische militairen het leven. Op het ereperk van de gemeentelijke begraafplaats in Landegem liggen 24 van hen begraven, de anderen kregen een graf in hun woonplaats. Allemaal zijn ze al lang vergeten ...

Onder impuls van het Gemeentelijke Comité Groote Oorlog 2014-2018 en met de steun van het gemeentebestuur wordt er aan de oever van het Schipdonckkanaal (Brouwerijstraat) een monument opgericht voor deze vergeten gesneuvelden. Op een plaat uit cortenstaal wordt het aanvalsplan in gestileerde vorm afgebeeld. In de voet van het monument zal zich een lade bevinden waarin een lijst zal liggen met de korte biografie van de 210 gesneuvelde militairen.

Om 11.00 uur zal dit monument plechtig worden onthuld door Inge De Bruyne, kleindochter van Valère De Boodt, de officier die de aanval leidde aan het Schipdonckkanaal bij Landegem.