aaarss

b. Nieuws en activiteiten

Bibliotheek

Stationsstraat 20
9850 Landegem
tel. 09 321 92 70
bibliotheek@nevele.be

BorrelWOORDjes

EnzoWOORD zorgt één keer in de maand voor het leukste verteluurtje in de bib. Alle kinderen van 4 tot 8 jaar zijn van harte welkom op zondagvoormiddag voor de spannendste en leukste verhalen.

Wanneer? Zondag 16 december 2018 van 10.30 tot 11.30 uur

Thema? Het thema deze keer is 'spelen'.

Waar? In de bibliotheek van Nevele, Stationsstraat 20, 9850 Landegem

Doorzoek duizenden kranten, dankzij de bib

Sinds kort biedt de bibliotheek van Nevele zijn leners Gopress aan. Dit is een digitaal krantenaanbod voor leden van onze bibliotheek. Het heeft twee luiken: de kiosk en het krantenarchief. De kiosk biedt de digitale dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen. Dit is enkel raadpleegbaar in de bibliotheek. Het krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikelen, met uitzondering van de afgelopen twee dagen. Dit krantenarchief kan door leden van de bibliotheek ook thuis geraadpleegd worden. Hiervoor kan je in de bibliotheek een code afhalen die een jaar lang geldig blijft. Dus geen gedoe meer met oude kranten als je informatie zoekt!

Luister eens naar een boek

Bib Nevele vult deze maand de collectie luisterboeken voor de jeugd aan met flink wat spectaculaire nieuwe titels. Zo hebben we van de populaire reeks De Grijze Jager reeds tien delen als luisterboek. De Gorgels, geschreven én voorgelezen door de geweldige Nederlandse komiek Jochem Meyer werd vorig jaar uitgeroepen tot beste luisterboek en zit nu ook in onze collectie. Deze en nog een heleboel andere titels (Pipi Langkous, Mees Kees, Het leven van een Loser,…) vindt u terug op onze Makkelijk Lezen-plek. Hier worden al onze materialen verzameld voor kinderen die om de een of andere reden (dyslexie, visuele beperking,…) moeite hebben met lezen.

Naast gewone luisterboeken vindt u er ook Daisy-boeken.

Een Daisy-boek is een luisterboek dat het best te beluisteren is via de Daisy-software op een pc of op de speciale Daisy-speler. De bibliotheek beschikt over twee van die spelers.
Het grote voordeel van een Daisy-boek is dat je het kunt hanteren als een gewoon boek. Je kan het in één ruk uitlezen, maar je kan ook bladeren van zin naar zin, van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen of een bladwijzer plaatsen om te beginnen waar je gestopt bent. Op www.luisterpuntbibliotheek.be vindt u alle informatie over Daisy-boeken. Mits het aanmaken van een account kunt u daar zelfs gratis luisterboeken downloaden of streamen.

Daarnaast zijn er ook Makkelijk Lezen-boeken, waarbij taal en lay-out aangepast zijn voor kinderen met leesproblemen.

Ook voor volwassenen is er een Makkelijk Lezen-plek, eveneens met Makkelijk lezen-boeken, Daisy-boeken en luisterboeken. Deze kunnen trouwens door iedereen uitgeleend worden. De boeken worden voorgelezen door de mooiste stemmen, en zijn voor veel mensen het ideale middel om lange autoritten en ellenlange files een aangename invulling te geven. Al kunt u ze uiteraard ook opzetten tijdens het strijken, schilderen, joggen of alle andere activiteiten die het even moeilijk maken een boek ter hand te nemen.

Leesplezier voor iedereen dus. Zelfs zonder boek.