aaarss

b. Nieuws en activiteiten

Bibliotheek

Stationsstraat 20
9850 Landegem
tel. 09 321 92 70
bibliotheek@nevele.be

Info-avond dyslexie

Vijf à tien procent van de jongeren is dyslectisch: dit betekent dat zij het moeilijk hebben om te lezen en te schrijven. Maar wat betekent dit in de praktijk? De bib organiseert op maandag 10 september 2018 een info-avond waarop dyslexie vanuit verschillende perspectieven wordt benaderd: zo is er Louisa, een meisje van 13 dat reeds enkele jaren met deze leerstoornis worstelt, al heeft dat haar niet tegengehouden om zich in te schrijven voor de woordlessen van enzoWOORD. Want al is lezen niet altijd gemakkelijk, van verhalen houdt zij wel. Zij brengt deze avond een monoloog waarbij ze uit haar eigen ervaringen put over hoe zij omgaat met dyslexie. Annemie Desoete is hoogleraar aan de UGent en de Arteveldehogeschool, werkte mee aan de documentaire ‘Studeren met dyslexie’ en onderzoekt vroege kenmerken van leerstoornissen als dyscalculie en dyslexie. Hoe kunnen we dit fenomeen vroeg genoeg herkennen? Zij brengt een objectieve, wetenschappelijke kijk en maakt komaf met vooroordelen.

Graag nodigen wij op deze info-avond iedereen uit die met dyslexie in aanraking komt: leraars, logopedisten, ouders, en alle geïnteresseerden in het onderwerp.

Wanneer? Maandag 10 september, om 20.00 uur

Waar? In de bibliotheek van Nevele, Stationsstraat 20, 9850 Landegem

Inschrijven is gratis en kan via bibliotheek@nevele.be, telefonisch via 09 321 92 70 of aan de balie van de bibliotheek.

BorrelWOORDjes

Een nieuw schooljaar, dat betekent ook een nieuw seizoen BorrelWOORDjes! EnzoWOORD zorgt één keer in de maand voor het leukste verteluurtje in de bib. Alle kinderen van 4 tot 8 jaar zijn van harte welkom op zondagvoormiddag van 10.30 tot 11.30 uur voor de spannendste en leukste verhalen. We starten op 9 september 2018 meteen met een geweldig thema: circus! We vertellen de leukste verhalen over acrobaten, leeuwentemmers, clowns en nog veel meer circusartiesten.

Wanneer? Zondag 9 september 2018 van 10.30 tot 11.30uur

Waar? In de bibliotheek van Nevele, Stationsstraat 20, 9850 Landegem

Noteer alvast ook de volgende data in je agenda: zondagen 21 oktober, 18 november en 16 december 2018

Doorzoek duizenden kranten, dankzij de bib

Sinds kort biedt de bibliotheek van Nevele zijn leners Gopress aan. Dit is een digitaal krantenaanbod voor leden van onze bibliotheek. Het heeft twee luiken: de kiosk en het krantenarchief. De kiosk biedt de digitale dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen. Dit is enkel raadpleegbaar in de bibliotheek. Het krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal archief van krantenartikelen, met uitzondering van de afgelopen twee dagen. Dit krantenarchief kan door leden van de bibliotheek ook thuis geraadpleegd worden. Hiervoor kan je in de bibliotheek een code afhalen die een jaar lang geldig blijft. Dus geen gedoe meer met oude kranten als je informatie zoekt!

Luister eens naar een boek

Bib Nevele vulde de collectie luisterboeken aan met flink wat spectaculaire nieuwe titels. Absolute topwerken als Norwegian Wood van Haruki Murakami, De alchemist van Paulo Coelho, Zout op mijn huid van Benoite Groult, De Hobbit van J.R.R. Tolkien of Max Havelaar van Multatuli zijn slechts enkele van de nieuwe titels die nu beschikbaar zijn op cd. De boeken worden voorgelezen door de mooiste stemmen, zodat u het zelf niet hoeft te doen. Luisterboeken zijn voor veel mensen het ideale middel om lange autoritten en ellenlange files een aangename invulling te geven. Al kunt u ze uiteraard ook opzetten tijdens het strijken, schilderen, joggen of alle andere activiteiten die het even moeilijk maken een boek ter hand te nemen. Wilt u er nog wat van opsteken ook, dan hebben we voor u een uitgebreid aanbod hoorcolleges. China, Eerste Wereldoorlog, De wereld van onze psyche, Geschiedenis in het groot en De taal van de muziek zijn slechts enkele van onze ongelooflijk interessante nieuwe titels.
De jeugd wordt uiteraard ook niet vergeten. Populaire werken als De Grijze Jager, Het leven van een loser en Hoe overleef ik mijn vakantie? zijn nu ook als luisterboek verkrijgbaar.