aaarss

Fietsnetwerk

Communicatie

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 15/17
communicatie@nevele.be

Wat?
Met de diverse fietsnetwerken in Oost-Vlaanderen stippelt u zelf uw fietstocht uit. Het enige wat u nodig hebt is een fietskaart van de regio (bijvoorbeeld regio Meetjesland) die u wilt verkennen.
U noteert op voorhand de knooppunten waarlangs u wilt fietsen in de juiste volgorde.
De aanduidingen langs de wegen gebeuren immers door middel van knooppuntborden en doorverwijsborden (groen-witte bordjes).
Een knooppuntbord vindt u terug op plaatsen waar de fietsroutes elkaar kruisen. Elk knooppunt heeft een nummer en geeft aan in welke richting u hoeft te fietsen om het volgende knooppunt te bereiken.
Tussen de knooppunten wijzen de doorverwijsborden u in de goede richting.

Fietsnetwerkkaarten
Er zijn momenteel zes fietsnetwerkkaarten in Oost-Vlaanderen:

 • fietsnetwerkkaart Meetjesland;
 • fietsnetwerkkaart Leiestreek;
 • fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen;
 • fietsnetwerkkaart Scheldeland;
 • fietsnetwerkkaart Waasland;
 • fietsnetwerkkaart Gent en omgeving.
fietsnetwerk Meetjesland 2016lr fietsnetwerk Leiestreek 2016lr

Waar kunt u terecht?
Alleen de fietsnetwerkkaarten Meetjesland en Leiestreek zijn verkrijgbaar in het infopunt toerisme in de bib, Stationsstraat 20, 9850 Landegem, tel. 09 321 92 70, bibliotheek@nevele.be
Openingsuren: dins- en donderdag: 16.00-20.00 uur; woensdag: 14.00-20.00 uur; vrijdag: 10.00-12.00 uur; zater- en zondag: 9.00-12.00 uur en bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis. De overige kaarten kunt u kopen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Meetjesland, Meetjeslandse toeristische diensten, Standaard Boekhandel of Fnac.

Wat kost het?
De fietsnetwerkkaarten kosten zes euro, behalve de fietsnetwerkkkaart Leiestreek. Die kost acht euro.

Zelf uw fietsroute samenstellen? Via de online fietsrouteplanner!
Snel en eenvoudig een fietsroute plannen op het fietsnetwerk? Het kan met de online routeplanner op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen . Zo kunt u vanachter uw computerscherm uw tocht op maat samenstellen, afprinten en zelfs downloaden naar een GPS.
Hoe werkt het?

 • Ga naar de website van Toerisme Oost-Vlaanderen (www.tov.be/routeplanner).
 • Zoom in of uit op de kaart.
 • Klik op de locatie in het fietsknooppuntennetwerk waar u wilt starten.
 • Duid vervolgens, één voor één, de plaatsen aan die u wilt aan doen. Punten van uw fietsroute kunt u eenvoudig verleggen door ze met uw muis te verslepen. Om een lusvormige route te maken, zet u het eindpunt dicht tegen het startpunt.
 • Klik op afdrukken of op downloaden naar GPS. Controleer eventuele wijzigingen op www.tov.be/trajectwijzigingen.

Bikepointer
Op fietstocht zonder netwerkkaart? Het kan dankzij de Bikepointer. Dat is een handige houder voor uw fietsknooppunten. U noteert de nummers van de knooppunten op de daarvoor bestemde kaartjes die u in de wind- en waterdichte houder stopt. Die monteert u heel eenvoudig op uw fietsstuur. Een bikepointer kost 6 euro en is onder meer verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en toeristische diensten.
Voor hulp bij het plannen van uw routes, kijk dan op www.bikepointer.be

Probleem met de bewegwijzering van een fietsnetwerk of een andere route van Toerisme Oost-Vlaanderen?
Om de bewegwijzering van de fietsnetwerken regelmatig te controleren werkt Toerisme Oost-Vlaanderen met vrijwillige meters en peters. Deze dienen eenmaal per jaar een lus op één van de netwerken te controleren op eventuele foutieve of ontbrekende bewegwijzering en deze te melden aan Toerisme Oost-Vlaanderen. Op basis van hun opmerkingen voert Toerisme Oost-Vlaanderen de nodige aanpassingen en herstellingen uit.
Stelt u zelf als gebruiker echter problemen vast bij de bewegwijzering langs  routes en netwerken van Toerisme Oost-Vlaanderen? Ontbreekt er ergens een bordje of een wegwijzer? Hebt u suggesties of opmerkingen? Meld het Toerisme Oost-Vlaanderen: