aaarss

Update herwaarderingsstudie Hansbeke

In de toekomst worden in de deelgemeente Hansbeke twee grote infrastructuurwerken uitgevoerd: een rondweg en de aanleg van een derde en vierde spoor.

De rondweg is noodzakelijk door de verdubbeling van de spoorlijn 50A Brussel-Oostende die door Hansbeke loopt. Deze spoorlijn is een belangrijke vervoerslijn voor passagiers en voor goederen en krijgt elke dag tussen de 275 en 300 treinen te verwerken. Bovendien neemt het goederenverkeer naar Zeebrugge op deze lijn nog elk jaar toe. Om veilig en vlot treinverkeer te garanderen, nu en in de toekomst, is een spoorverdubbeling noodzakelijk. Daarom werkt het gemeentebestuur van Nevele al enkele jaren aan een herwaarderingsstudie van de dorpskern om de toekomstige krijtlijnen te bepalen waarbinnen deze werken mogen gebeuren.

In juli 2018 werden het masterplan en beheersplan eindelijk definitief goedgekeurd door de gemeenteraad en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De uitwerking van de meeste acties van het masterplan is afhankelijk van de aanleg van de rondweg en het 3de en 4de spoor, dus de verandering op terrein zal pas in de toekomst zichtbaar worden. Op korte termijn worden er wel al een aantal kleinere acties uitgevoerd.

Voor eigenaars binnen het beschermd dorpsgezicht betekent deze goedkeuring dat er nu ook meer mogelijkheden zijn op het vlak van subsidies en vrijstellingen voor machtigingen. In september-oktober 2018 zal hierover nog een infoavond georganiseerd worden.

Het volledige masterplan en beheersplan kan je online bekijken op www.nevele.be/herwaarderinghansbeke.

Meer info:
GIS
Tel. 09 321 92 37
gis@nevele.be