aaarss

Open Monumentendag op zondag 9 september

Tijdens Open Monumentendag zetten we ditmaal drie erfgoedparels in deelgemeente Vosselare in de kijker. De monumenten zijn open van 10.00 tot 18.00 uur (er wordt niet gegidst tussen 12.00 en 14.00 uur).

Pastoorshoek (Lagestraat 3)
Het huis Pastoorshoek is een landelijke burgerwoning. Het werd gebouwd als rentenierswoning in 1874. De verschillende bewoners waren eerder welstellend: grondeigenaar, schepen, rentenier, ...
Vroeger stonden twee 18de-eeuwse boerenhuizen achter deze woning (die er later tegenaan werd gebouwd). De woning werd met liefde gerestaureerd door de huidige bewoners Rudi en Marianne, met behoud van veel authentieke elementen.  De tuin is ingericht als een ecologische tuin.

De ijskelder van het kasteel van Vosselare (Meirstraat 7)
Ijskelders zijn primitieve koelkasten van uit overgrootvaders tijd. Het waren slechts enkele bevoorrechten die zich een ijskelder op hun domein konden veroorloven. In de winter werd er ijs gezaagd uit de vijver en het werd daarna bewaard in de ijskelder.
Het is een indrukwekkend kunstwerk, dat van vakmanschap getuigt. Boven de kelder bevindt zich een beplante heuvel. Vandaar heb je een fraai uitzicht op het gerenoveerde kasteel, de bijgebouwen van architect Minard en het park.

Parochiekerk Sint-Eligius (Vosselaredorp 47)
De kerk werd in 1940 opgeblazen en heropgebouw in 1952. Zowel de kerk als de toren kunnen worden bezocht en de loopbruggen boven de koepels van de kerk kunnen worden beklommen! Voor dat laatste moet er wel op voorhand worden gereserveerd via www.landvannevele.com.


Voor het eerst wordt er ook samengewerkt met de stad Deinze. Er is een gemeenschappelijke gratis brochure met een bewegwijzerde fietsroute, die langs de opengestelde monumenten loopt en de kastelen van Ooidonk en Vosselare met elkaar verbindt.

Kinderen kunnen deelnemen aan een kinderzoektocht, met voor iedereen een prijs.

Het volledige programma kan je bekijken op www.openmonumentendag.be.

logoOMD
Klik om te vergroten