aaarss

Leegstand en verkrotting

Huisvesting

Cyriel Buyssestraat 15
9850 Nevele
tel. 09 321 92 33
stedenbouw@nevele.be

Wat?
De Vlaamse overheid en de gemeente heffen een belasting op de woningen en gebouwen die gedurende twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk register van leegstaande woningen (zie hieronder het reglement voor de opmaal en het beheer van een register voor leegstaande gebouwen en woningen).

De gemeente Nevele heft ook een belasting op de woningen die voorkomen in de inventaris van ongeschikt- en/of onbewoonbaar verklaarde woningen. Een eigenaar kan een vrijstelling van deze belasting aanvragen onder bepaalde voorwaarden. Het reglement vindt u hieronder (reglement over een register voor verwaarlozing van woningen en gebouwen).

Voor wie?
De belasting is verschuldigd door de houder van het zakelijk recht betreffende het leegstaande gebouw of de leegstaande woning of door de houder van het zakelijk recht van opstal, van erfpacht of van vruchtgebruik.

Wat kost het?

  • voor een leegstaand gebouw: 2 000 euro;
  • voor een leegstaande eengezinswoning: 2 000 euro;
  • voor een kamer of studentenkamer: 220 euro;
  • voor elke andere woning: 615 euro

Waar kan je terecht?

Vraag gratis advies bij Woonwijzer Meetjesland. Op dinsdagavond tussen 16.00 en 19.00 uur is een Woonwijzer-consulent aanwezig in het gemeentehuis in Nevele. Kom gerust langs voor advies. 

Regelgeving?